Ερώτηση Κ.Παπανάτσιου για ένταξη φοροτεχνικών- λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Ερώτηση Κ.Παπανάτσιου για ένταξη φοροτεχνικών- λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Ερώτηση της Βουλευτή Μαγνησίας και Αν. Τομεάρχη  ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνας Παπανάτσιου και 24 άλλων Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με την ένταξη του κλάδου των φοροτεχνικών- λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

«Να ενταχθεί άμεσα ο κλάδος των φοροτεχνικών-λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, λόγω πανδημίας του Covid - 19.

Η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με τη συνυπογραφή 25 Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας, η Κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσίευση ΚΑΔ επιχειρήσεων, που χρήζουν έκτακτης ενίσχυσης, εξαιτίας της πανδημίας.
Δυστυχώς όμως, από τους δημοσιευμένους ΚΑΔ, απουσιάζει ο Κωδικός του Φοροτεχνικού-Λογιστή, παρότι οι Λογιστές, όπως αναφέρει η Βουλευτής Μαγνησίας, είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των φορολογικών μέτρων, των φορολογικών ελαφρύνσεων, της οργάνωσης του κράτους και της κοινωνική πολιτικής.
Τα μέτρα που εξαγγέλλονται μέρα παρά μέρα, δεν εντάσσονται σε ένα δυναμικό πρόγραμμα. Αντίθετα, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση προχωράει πίσω από τις εξελίξεις. Οι σύλλογοι των Λογιστών αιτούνται την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, των αποδοχών των εργαζομένων, των επαγγελματικών δανείων. Ζητούν επίσης δικαίως, την παράταση των Δηλωτικών Φορολογικών – Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής έναρξης και της παράτασης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων,  για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η αγορά.
Τα Λογιστικά Γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν ευθέως από τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν όμως κλείσει εμμέσως, αφού μεγάλο μέρος πελατών τους διέκοψαν τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι εισπράξεις, ενώ απασχολούν και εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται εξίσου από την πανδημία.
Πως είναι δυνατόν λοιπόν να θεωρεί η Κυβέρνηση ότι ο κλάδος των φοροτεχνικών-λογιστών δεν έχει πληγεί;
Με δεδομένα τα ανωτέρω λοιπόν, η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνει ερώτημα στον Υπουργό Οικονομικών, για το αν πρόκειται να εντάξει και τον κλάδο των φοροτεχνικών-λογιστών στους δημοσιευμένους ΚΑΔ, ενισχύοντας του επαγγελματίες λογιστές και τους εργαζόμενους στα γραφεία τους;

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ένταξη του κλάδου των φοροτεχνικών-λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, λόγω πανδημίας»
Η Πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και δοκιμάζει την αντοχή των συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας. Είναι σαφές πως προτεραιότητα, αυτή την κρίσιμη περίοδο, έχει η ανθρώπινη ζωή και σε δεύτερο βαθμό η στήριξη της οικονομίας. Η Κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, έχει εξαγγείλει ανεπαρκή μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το Υπουργείο Οικονομικών, οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται, βάση των οποίων, ορίζονται οι επαγγελματίες που χρήζουν έκτακτης στήριξης.
Δυστυχώς, στους δημοσιευμένους ΚΑΔ, μέσω των οποίων – σημειωτέων - θα εξαρτηθούν πολλά από τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης της Οικονομίας, απουσιάζει ο Κωδικός του Φοροτεχνικού-Λογιστή. Οι σύλλογοι των Λογιστών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και ζητούν το αυτονόητο, την συμπερίληψή τους. Ζητούν επίσης, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, των αποδοχών των εργαζομένων, των επαγγελματικών δανείων. Ζητούν δικαίως, την παράταση των Δηλωτικών Φορολογικών – Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων, για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η αγορά.
Είναι πλέον σαφές ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται μέρα παρά μέρα, δεν εντάσσονται σε ένα δυναμικό πρόγραμμα. Αντίθετα, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση προχωράει πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα της υποβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, το οποίο επηρεάζει μεν τους πολίτες αλλά κυρίως τους φοροτεχνικούς. Από τη στιγμή που οι φορολογικές υποχρεώσεις τίθενται σε αναστολή, ζημιώνεται και πλήττεται ο κλάδος των λογιστών.
Είναι επίσης σαφές, πως ο συνδετικός κρίκος όλων των φορολογικών μέτρων, των φορολογικών ελαφρύνσεων, της οργάνωσης του κράτους και της κοινωνική πολιτικής, είναι ο Λογιστής - Φοροτεχνικός.
Παράλληλα, τα γραφεία των Λογιστών-Φοροτεχνικών, στελεχώνονται από εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται εξίσου και χρειάζονται αντίστοιχα την ενίσχυση από τον εργοδότη και το Κράτος.
Πως είναι δυνατόν λοιπόν να θεωρεί η Κυβέρνηση ότι ο κλάδος των φοροτεχνικών-λογιστών δεν έχει πληγεί; Τα Λογιστικά Γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν ευθέως από τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν όμως κλείσει εμμέσως, αφού μεγάλο μέρος πελατών τους διέκοψαν τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι εισπράξεις.

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν λοιπόν,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να εξετάσει την ένταξη του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών, στις πληγείσες επιχειρήσεις, ώστε να καλυφθούν, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι εργαζόμενοι στα εν λόγω γραφεία, από τα εξαγγελθέντα μέτρα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παπανάτσιου Αικατερίνη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Γιαννούλης Χρήστος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γεώργιος