Σταϊκούρας: Πάμε προς συμβιβαστική λύση στην Ε.Ε. που μπορεί να μην περιέχει corona bond

Σταϊκούρας: Πάμε προς συμβιβαστική λύση στην Ε.Ε. που μπορεί να μην περιέχει corona bond

Για μία συμβιβαστική λύση στην ΕΕ που μπορεί να μην περιέχει corona bond, αλλά μπορεί να είναι θετική ως αποτέλεσμα μίλησε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία την Τρίτη στο Eurogroup και έκανε σαφές πως η Ελλάδα επιμένει το θέμα του ομολόγου  και για την ομογενοποίηση του χρέους.

"Νομίζω ότι θα καταλήξουμε - όπως συνήθως γίνεται - σε έναν συγκερασμό μέτρων που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα ευρωομόλογο – corona bond, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Απλά δεν θα έχει μία συνιστώσα" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τη λύση που επιχειρείται να βρεθεί αναφορικά με την χρηματοδότηση των κρατών – μελών της Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ανέφερε τα προτεινόμενα εργαλεία τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της Ευρώπης Τράπεζας Επενδύσεων έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν ακόμα περισσότερο επενδύσεις στην Ευρώπη, τη χρήση του ESM στην οποία αναφέρθηκε, όπως είπε, και ο κ.Ρέγκλινγκ. "Υπάρχει πράγματι μία μεγάλη συζήτηση για το πώς και ποια θα είναι η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος ώστε να μπει σε αυτό το μηχανισμό και - το πιο βασικό – με ποιους όρους και προϋποθέσεις", ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Εξήγησε πως "υπάρχουν συζητήσεις αυτή την περίοδο, ήδη έχουν ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζονται" εκτιμώντας ότι "θα ολοκληρωθούν την επόμενη Τρίτη στο Eurogroup" για το ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να μπει κάποια χώρα σε αυτό το μηχανισμό.

"Φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο ελαστικό το περιβάλλον το οποίο θα δημιουργηθεί διότι αυτή η χρηματοδότηση θα είναι στοχευμένη για την οικονομική κρίση" εκτίμησε. Εξήγησε πως η κρίση δεν έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, "δεν προέκυψε ξαφνικά μία δημοσιονομική ανισορροπία, μία μακροοικονομική ισορροπία σε μία χώρα, σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη πήγαινε ικανοποιητικά, η Ελλάδα πήγαινε καλύτερα από την ευρωζώνη. Προέκυψε μία εξωγενής κρίση". Κατά συνέπεια, είπε "η εξωγενής κρίση χρειάζεται έκτακτες λύσεις για να δοθούν επαρκείς απαντήσεις.

Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  και στα οποία θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά και η Ελλάδα. "Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα της κατά τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν και άλλες χώρες. Άρα υπάρχουν βήματα προόδου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα στο μέλλον". Είπε.

Εξήγησε πως "εκεί είναι το πρόβλημα στην Ευρώπη" δηλαδή τα βήματα "να γίνονται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποφασιστικά". Είπε επίσης πως η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη για μία "ομογενοποίηση του χρέους μέσα από ένα ευρωομόλογο με τα χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας".

Της Δήμητρας Καδδά
www.capital.gr